Pažnja vozačima: u Srbiji stupaju na snagu nova pravila registracije, ovi automobili neće proći tehničke preglede!


Pažnja vozačima: u Srbiji stupaju na snagu nova pravila registracije i ovi automobili neće proći tehničke preglede!

 

Vozači u Srbiji s nestrpljenjem očekuju primjenu novih pravila registracije vozila od 5. srpnja, kao pravilnika o tehničkim uvjetima za priključna i transportna vozila iz 2018. godine, prema kojem automobili moraju ispunjavati određene kriterije za štetne emisije, neke standarde.

Ukoliko automobil dodatno zagađuje zrak zbog održavanja, ne prolazi tehnički pregled i mora biti opremljen katalizatorom i DPF filterom.

Prilikom tehničkog pregleda dizelskih vozila treba provjeriti sadržaj čađe u ispuhu, te obratiti pažnju na sadržaj ugljičnog monoksida u vozilima na benzin. Ne mogu se registrirati vozila s neispravnim katalizatorom i DPF filterima.

Prema Pravilniku o podjeli i tehničkoj ispravnosti motornih i priključnih vozila, sva vozila registrirana u Srbiji prvi put nakon 1. ožujka 2014. podliježu strožim standardima od onih registriranih prije tog datuma.

Stoga, benzinski motori prvi put registrirani prije ovog datuma moraju imati udio ugljičnog monoksida manji od 4,5% u praznom hodu. Vozila prvi put registrirana nakon 1. ožujka 2014. moraju sadržavati manje od 3,5% ugljičnog monoksida.

Svake godine se u Srbiju uveze čak 150.000 rabljenih automobila. Točne brojke nema, ali godišnje se registrira oko 2.300.000 automobila, a njihova prosječna starost je oko 15-16 godina. (Srbija/Novosti danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *