Ova biljka raste praktički posvuda, svi je tretiramo kao korovi bacamo je u stranu – to nije korov, to je ljekovita biljka!


Sadrži više antioksidansa od špinata i sadrži veće koncentracije omega 3 masnih kiselina od nekih ribljih ulja.

Portulaca oleracea obično se naziva korovom zbog svog izgleda i reputacije biljke koju je teško cijeniti. Naziv mu dolazi od latinske riječi za vrstu salate. Ova botanička vrsta obično raste u kamenju, goloj zemlji ili plodnom vrtnom tlu. Ima lišće ukrašeno žutim cvjetovima.

Tušt je biljka porijeklom iz Perzije i Indije. Može se naći u cijelom svijetu, ali je najčešća u Aziji i Sjevernoj Africi. Postoje dokazi da se ova biljka može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema; jedan od razloga je taj što njegovo sjeme može preživjeti i do 40 godina u tlu.

Špinat sadrži više antioksidansa od špinata — što ga čini izvrsnim povrćem za vegetarijance i vegane. Osim toga, ima veće koncentracije omega 3 masnih kiselina od nekih ribljih ulja. To je zbog činjenice da su istraživači otkrili veće koncentracije u špinatu nego u drugom povrću.

Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Smanjuju rizik od gubitka vida uzrokovanog starenjem, bolesti srca, arterioskleroze i raka. Osim toga, poboljšavaju imunitet i cjelokupno zdravlje.

Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzheimerove bolesti, artritisa, depresije, dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Tuširanje vodom bogatom vitaminom A ima nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje vida i prevenciju raka. Svaka mjerica od 100 grama tuste bogate vitaminom A osigurava 44 posto dnevnog preporučenog unosa. Također ima visok sadržaj vitamina C, B i minerala u tragovima poput kalcija i magnezija. Tusta je također bogata karotenoidima i riboflavinom—ključnim sastojkom svih vitamina B skupine.

Možete jednostavno nadoknaditi hranjive tvari koje vaše tijelo gubi tako da brzo započnete novu dnevnu rutinu. Ako biljku ne planirate uzgajati na otvorenom ili mislite da će zauzeti cijeli vrt, razmislite o tome da je uzgajate unutra kao kućnu biljku.

Postavite glavu tuša i praznu posudu u željeni prostor. Zatim napunite posudu zemljom i sjemenkama. Nježno se pobrinite za potrebe izvora prateći razinu vlažnosti. Također, vodite računa o štedljivom zalijevanju – pretjerano gnojenje može ubiti biljku.

Tusht je svežanj osušenih grisina koji se prodaje na Bliskom istoku. Koristi se za pripremu jela poput mediteranske kuhinje i često se smatra osvježavajućom namirnicom u krajevima s visokim temperaturama.

Tušt je odličan dodatak svakom smoothiju ili juhi. Također se može pirjati s češnjakom i lukom za zdraviju verziju bilo kojeg jela. Ili, napravite salatu s limunovim sokom i maslinovim uljem kako biste dodali okus svakom obroku.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *