GODINU DANA SAM ČEKAO da ih ubijem, ali se ne kajem: Šokantna ispovijest najpoznatijeg bosanskohercegovačkog zatvorenika: Život su mi uništili!


Fikret Hadžić, zvani Hadžija, osuđen je na 24 godine zatvora zbog trostrukog ubojstva i, kako je rekao, “nije požalio što je ubio one koji su ga brutalno tukli i izboli nožem”.

Za Fikreta Hadžića zvanog Hadžija iz Lukavca kažu da je jedan od najpoznatijih logoraša u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na izdržavanju kazne u KPZ Tuzla pod optužbom za trostruko ubojstvo. Nikada prije nije osuđivan. Čak ni prekršajno. Osuđen je na 24 godine zatvora, od čega je 18 godina odslužio u zatvoru u Zenici.

Njegova priča počinje 1997. godine kada se sukobio s četvoricom mještana, od kojih su trojica bila braća. U to vrijeme bio je vlasnik restorana u Lukavcu u koji su dolazila trojica braće, zbog čega su, kako je rekao, ostali gosti napuštali objekat.

Fikret Hadžić
Foto: PRINTSCREEN Facebook
“Oni su drvosječe i nemaju nikakvo obrazovanje. Znate kad uđu u restoran s litrom vina u rukama i rudarem na nogama. Kad se pojave, drugi pismeniji gosti odmah odu. Izađite,” rekao je Hadžija.

Kada je u jednom trenutku vidio da ne može pravilno voditi posao, odlučio je prodati restoran. Prodao ga je 1997. i htio se posvetiti drugim stvarima. Rekao je da nikada prije nije prekršio zakon. Sve se promijenilo 2001. godine, kako je rekao, kada ga je na ulici pretukao i izbo čovjek koji je prodao restoran.

“Isti ljudi su mi došli u restoran, upropastili mi posao bez razloga, tukli me na ulici, izboli me, udarali me kao vreću. Jedva sam preživio. U tom trenutku je došla policija i spasila me. Čuvši kako se vrte svjetla , pobjegli su. Vjerujem da će ih pravosuđe kazniti za ono što su mi učinili, a to je bio pokušaj atentata. Svi su bili kazneno prijavljeni, ali nitko nije odgovarao pred zakonom”, rekao je Hadžić.

Osim štete koju su mu nanijeli, rekao je, više je uznemirujuće što nitko od počinitelja nije reagirao.

“Kada sam shvatio da nisu kažnjeni, napisao sam pismo Vrhovnom sudu tražeći od njih da budu kažnjeni s najmanje 10 bodova za ono što sam učinio. Napisao sam – ili će biti kažnjeni s 10 bodova, ili bih ja ubio Činilo se da moja pisma nisu shvaćana ozbiljno”, prisjetio se Haziah, koji je godinu dana čekao na svoju osvetu.

Bilo je to 1. svibnja 2002. godine. Hadžić je primijetio da su se sva četvorica okupila u obližnjoj trgovini.

“Gledao sam dalekozorom i vidio sve okupljene u trgovini. Četvorica koji su me tukli i njih 17. Obukao sam kaput, stavio pušku u rukav, skratio kundak i cijev puške i krenuo prema njima. Prvo sam ih ranio da ne mogu pobjeći.Međutim četvrti je pobjegao i samo ga je dragi Bog spasio.Da nije i ja bih ga ubio.Vikali su – ne hadži nećemo te više dirati .Rekao sam im – pa nećeš! Ovdje sam ih ubio. Upropastili su mi život”, rekao je Hadžija.

Hadžić je nakon suđenja prvo osuđen na 21 godinu zatvora za trostruko ubojstvo, a potom ga je sudac za pismo osudio na još tri godine. Rekao je da će lagati ako se ispriča.

“Nemoj, Hadži, nećemo te više dirati. Kažem im – pa nećeš, žalit ću se kad ovo svjesno planiram. Svjesno se planiram osvetiti. čekao godinu dana. Samo sam ih ubio, a sad mi je žao. Rekao sam i tužiocima da je to osveta”, rekao je svojedobno Hadžić.

Kurir.rs/Legende devedesetih


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *